Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΧΟΡΟ

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΧΟΡΟ

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΧΟΡΟ

Με τον χορό -είτε μέσω της έμπνευσης, είτε μέσω της διδασκαλίας ένας άνθρωπος νιώθει χρήσιμος και ωφέλιμος σε πολλούς. Χορεύοντας και διδάσκοντας ο άνθρωπος αισθάνεται νιώθω ότι κάνει άλλους ανθρώπους καλύτερους και πιο ευτυχισμένους.

Τι προσφέρει ο χορός στην ψυχική και πνευματική μας υγεία;

 1. Την ώρα που χορεύουμε, ελευθερώνονται στον εγκέφαλο με φυσικό τρόπο νευροδιαβιβαστές και αυξάνονται τα επίπεδα της ενδορφίνης και της σεροτονίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελαττώνεται το άγχος και να είμαστε πιο χαρούμενοι. Θυμηθείτε τον εαυτό σας πόσο ευδιάθετος φεύγει ύστερα από ένα μάθημα χορού ή για όσους δεν είναι μέλη κάποιας σχολής τι ευεξία νιώθετε όταν βάζετε μουσική και χορεύετε στο σπίτι σας.
 2. Συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή μας, και του δασκάλου αλλά και του μαθητή. Γνωρίζουμε άτομα που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με εμάς και κάνουμε νέες φιλίες.
 3. Μας μεταφέρει σε έναν “κόσμο” που μόνο όσοι ασχολούνται με το χορό μπορούν να καταλάβουν.
 4. Σε έναν κόσμο όπου αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ποια πράγματα αξίζουν αληθινά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τη ζωή μας πιο αισιόδοξα.
 5. Μας βοηθάει να έρθουμε αντιμέτωποι με τα συναισθήματά μας και να τα εκφράσουμε. Ιδιαίτερα για τα άτομα που συμμετέχουν σε παραστάσεις χορού, τους δίνεται η ευκαιρία να βιώσουν όλη την ένταση των συναισθημάτων τους πάνω στη σκηνή μπροστά στα μάτια των θεατών. Βέβαια, κάποιες φορές πρέπει να παραμερίσουμε τα αληθινά μας συναισθήματα και να εκφράσουμε αυτό που αντιπροσωπεύει κάθε χορός. Ακόμα και τότε, όμως, μπορούμε να δούμε ότι η δυσφορία που μας προκαλεί μία δύσκολη κατάσταση της καθημερινότητάς μας μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και, συνεπώς, να εκφραστεί μέσα από το χορό και να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε σε αυτόν. Στο χορό δεν εκφράζουμε μόνο χαρά, αλλά και τα υπόλοιπα συναισθήματα, όπως το θυμό και τη λύπη. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί πως το ίδιο τραγούδι ή η ίδια χορογραφία μπορεί να εκφραστεί από τον καθένα μας με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, τη στιγμή που κάποιος εκφράζει χαρά, κάποιος άλλος μπορεί να εκφράζει θυμό.
 6. Πέρα από την ακολουθία των κινήσεων σε μία χορογραφία, σημαντικό ρόλο παίζει και η μουσική που ακούγεται εκείνη την ώρα, πόσο μάλλον όταν χορεύουμε ένα αγαπημένο μας τραγούδι. Δεν αρκεί, δηλαδή, μία ωραία χορογραφία για να “μαγευτεί” το μυαλό μας και να μεταφερθούμε σε ένα δικό μας κόσμο.
 7. Βλέποντας το σώμα μας να αλλάζει και να βελτιώνεται, αποκτάμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πέρα από αυτό, μαθαίνουμε να το αγαπάμε όλο και πιο πολύ, γιατί είναι το μέσο με το οποίο βγάζουμε όλη την ψυχική μας ένταση.
 8. Μας δίνει τη δυνατότητα να βάζουμε διαρκώς νέους στόχους και να προσπαθούμε σκληρά για να τους κατακτήσουμε. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, βλέπουμε τα όρια του εαυτού μας και τα υπερβαίνουμε. Κάποιες φορές ίσως συνειδητοποιήσουμε πως κάνουμε πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε.
 9. Μας κάνει πιο εύστροφους. Κατά τη διάρκεια μίας χορογραφίας, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, ώστε να παρουσιάσουμε τις κινήσεις στη σειρά που απαιτείται και, μάλιστα, καθεμία από αυτές σε συγκεκριμένο χρόνο. Επίσης, η συνεχόμενη διδασκαλία νέων κινήσεων συμβάλλει στη γρηγορότερη και ευκολότερη εκμάθηση νέων πραγμάτων στην καθημερινότητά μας.
 10. Μαθαίνουμε να λειτουργούμε στα πλαίσια μίας ομάδας και να δείχνουμε υπακοή στους κανόνες της, κάνοντας εκείνη την ώρα αυτά που πρέπει και όχι αυτά που θέλουμε. Με άλλα λόγια, γινόμαστε πιο πειθαρχημένοι.
 11. Τέλος, ο χορός, πολύ περισσότερο από το διάβασμα, το σκάκι ή άλλες γνωστικές δραστηριότητες, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι λειτουργούν καλύτερα τα αιμοφόρα αγγεία βοηθώντας τον εγκέφαλο να υποστηρίξει καλύτερα τις γνωστικές λειτουργίες.

Ελευθερία Φ., ψυχολόγος

Ο χορός, ως επάγγελμα, σας επιτρέπει να παραμείνετε σε καλή σωματική κατάσταση, να διασκεδάσετε χορεύοντας, να κοινωνικοποιηθείτε και να γνωρίσετε συνεχώς καινούριους ανθρώπους. Επίσης σας επιτρέπει να έχετε μία διαρκή πρόκληση για να βελτιώνεστε συνεχώς, και να προσφέρετε στους άλλους, να κερδίζετε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη των μαθητών σας, να βγάζετε κάποια χρήματα, να επεκτείνετε τις δραστηριότητες μου. Τέλος, σας δίνει την ελευθερία να αποφασίσετε ο ίδιος για τις πράξεις σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο:

info@thedanceclub.gr

Αφήστε μια απάντηση