ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΑΜΟΥ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ WEDDING PLANNING CHECKLIST

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΑΜΟΥ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ WEDDING PLANNING CHECKLIST

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΑΜΟΥ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ WEDDING PLANNING CHECKLIST

Όσα πρέπει να κάνετε έναν χρόνο πριν μέχρι και την actual μέρα του γάμου

Δημιουργήσαμε ένα πλάνο οργάνωσης με τα to-dos ανά μήνες για να μην σας ξεφύγει τίποτα! Πάρτε χαρτί και μολύβι και ξεκινάμε!

12 – 10 μήνες πριν το γάμο

 • Ημερομηνία γάμου

Το πρώτο πράγμα που ανήκει στην ατζέντα γάμου είναι να ορίσετε την ημερομηνία του γάμου σας. Καλό θα ήταν να υπάρχει μια ευελιξία ως προς τις ημερομηνίες γιατί μπορεί να μην υπάρχει διαθεσιμότητα στην εκκλησία.

 • Κλείσιμο εκκλησίας

Ορίσατε την ημερομηνία και τώρα σειρά έχει η εκκλησία. Αν έχεις μια συγκεκριμένη εκκλησία που θέλεις να παντρευτείς πρέπει να κλείσεις από νωρίς την ημερομηνία γιατί μπορεί να μην είναι ελεύθερη αυτή η ημερομηνία που έχεις αποφασίσει. Εναλλακτικά, καλό θα ήταν να επισκεφτείς υποψήφιες εκκλησίες έτσι ώστε και να δείτε την διαθεσιμότητα ημερομηνιών αλλά και να ενημερωθείτε για την πολιτική που διατηρεί. (πχ Κάποιοι ιερείς είναι ιδιαίτερα αυστηροί με το ντύσιμο).

 • Budget γάμου

Βασική θέση στη λίστα οργάνωσης γάμου είναι ο προϋπολογισμός του. Για να μη βρεθείτε σε δυσάρεστες εκπλήξεις καλό θα ήταν εξαρχής να υπολογίσετε πόσο περίπου μπορείς να διαθέσεις για το γάμο. Ρωτήστε και τους γονείς σας αν δύνανται να βοηθήσουν και σε τι εύρος χρόνου ώστε να υπάρχει μια σωστή οργάνωση.

 • Κουμπάροι

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη καλό θα ήταν να βρείτε και τον / την κουμπάρο / α που θέλετε να σας παντρέψει. Ενημερώστε τους εγκαίρως ώστε να έχουν και εκείνοι ανάλογο χρόνο να προετοιμαστούν και να μην αναρωτιούνται τελευταία στιγμή ποιες είναι οι υποχρεώσεις των κουμπάρων!

 • Έρευνα για το χώρο της δεξίωσης

Εξίσου σημαντικό κεφάλαιο στο βιβλίο προετοιμασίας γάμου είναι η δεξίωση του γάμου. Κάντε μια εκτενή έρευνα προτού επιλέξετε τον χώρο που σας ταιριάζει περισσότερο. Ειδικά αν θέλετε να οργανώσετε και να διακοσμήσετε μόνοι σας το τραπέζι της δεξίωσης, το χώρο που θα γίνει το γαμήλιο πάρτι ή θα προτιμούσατε μια πιο εναλλακτική δεξίωση γάμου, τότε πρέπει να το ψάξετε αρκετά για να έχετε ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα.

9 – 8 μήνες πριν τον γάμο

 • Λίστα καλεσμένων γάμου

Το ημερολόγιο γάμου όλο και πιο μικραίνει. Καιρός να αποφασίσετε αν θέλετε να κάνετε ένα κλειστό ή ανοιχτό γάμο. Ορίστε από κοινού την λίστα με τους καλεσμένους σας για να κινηθείτε και ανάλογα στα οικονομικά σας. Υπάρχουν, μάλιστα, διαδικτυακές φόρμες για λίστα καλεσμένων που θα σας διευκολύνουν περισσότερο.

 • Θέμα γάμου

Αν έχετε πει ότι θα κάνετε την οργάνωση γάμου μόνοι σας τότε ήρθε η στιγμή να βρείτε το θέμα γάμου που σας ταιριάζει. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα από ιδέες και χρώματα για DIY διακόσμηση γάμου από την οποία μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας γαμήλια χρωματική παλέτα.

 • Φωτογράφος και Μουσική

Στη λίστα οργάνωσης γάμου συγκαταλέγεται και η έρευνα για το φωτογράφο και τη μουσική του γάμου σας. Ο φωτογράφος θα αποθανατίσει όλες εκείνες τις στιγμές που θα θυμάστε για μια ζωή και η μουσική είναι αυτή που θα ανεβάσει το κέφι στη δεξίωση. Διάλεξε αρχικά αν θέλετε DJ ή κάποια ορχήστρα και συζητήστε μαζί για το είδος μουσικής που επιθυμείτε για το γάμο. Για αυτό απαιτείται αρκετή διερεύνηση για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

 • Διακόσμηση εκκλησίας και ανθοστολισμός

Σειρά στη λίστα υποχρεώσεων γάμου έχει η διακόσμηση εκκλησίας και ο ανθοστολισμός. Σε αυτό το σημείο μπορείτε ή να βρείτε μόνοι σας ό,τι χρειάζεσαι από υλικά για στολισμό εκκλησίας ή να προσλάβεις κάποιον επαγγελματία να στα οργανώσει όπως θες. Όπως και να έχει πρέπει να διευθετήσεις έγκαιρα τόσο τη διακόσμηση της εκκλησίας όσο και τον ανθοστολισμό.

 • Πρόβες νυφικού (για την νύφη)

Το νυφικό είναι το νούμερο ένα στην ατζέντα γάμου για μια νύφη, γι’ αυτό βγες εγκαίρως στην αγορά για να βρεις το στυλ που σου ταιριάζει αλλά και να ενημερωθείς για τις τιμές που κυμαίνονται. Πάρε τα άτομα που εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους και ξεκίνα τις πρόβες νυφικού!

 • Ταξίδι του μέλιτος

Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι του μέλιτος γιατί να μην το ψάξετε από τώρα; Βρείτε το μέρος, τη διαμονή και τα εισιτήρια ώστε να γλιτώσετε σίγουρα και αρκετά χρήματα. Αν πάλι μιλάμε για ένα υπερατλαντικό ταξίδι πρέπει να τρέξετε και για χαρτιά όπως η βίζα!

7-6 μήνες πριν τον γάμο

 • Επιλογή προσκλητηρίων

Δεν μπορούν να λείπουν τα προσκλητήρια γάμου σας από τον πλήρη οδηγό γάμου μας! Μπορείς είτε να κινηθείς σε πιο κλασικές επιλογές π.χ. σε ένα χάρτινο φάκελο είτε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας. Αυτό εξαρτάται από εσάς!

 • Βέρες γάμου

Το ίδιο ισχύει και για τις βέρες. Εκεί γύρω στους 6 – 7 μήνες πριν το γάμο είναι μια καλή εποχή για να επιλέξετε τις βέρες σας.

 • Στέφανα και σετ γάμου

Συνεννοηθείτε με τη κουμπάρα ή κουμπάρο σας τι budget διαθέτει για το στολισμό, τα στέφανα και το σετ γάμου. Αν εσείς επιθυμείτε κάτι πολύ πιο ακριβό από αυτό που μπορεί να διαθέσει, μπορείτε να καλύψετε τη διαφορά. Μπορείτε επίσης να τσεκάρετε και έτοιμα πακέτα κουμπάρων που προσφέρουν έτοιμες λύσεις πιο οικονομικά.

5 μήνες πριν το γάμο

 • Χορογραφία γάμου

Είστε πλέον αρκετά κοντά στην ημερομηνία ώστε να ξεκινήσετε τα μαθήματα για μια πολύ όμορφη χορογραφία γάμου. Είναι καλό να υπάρχει περιθώριο χρόνου για να γίνουν τα μαθήματα με ηρεμία και να μπορείς να τροποποιήσεις με τον δάσκαλό σου κάποια κίνηση που μπορεί να σας δυσκολεύει ή να σας μπερδεύει. Ο χορός των νεόνυμφων είναι η πιο ρομαντική και αισθαντική στιγμή στη γαμήλια δεξίωση. Αποτελεί παράδοση και όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω στο ζευγάρι. Για αυτό μην το αμελήσετε δεν θα γίνει σωστά αν μπει στην λίστα με τα πράγματα της τελευταίας στιγμής.

 • Κλείσιμο εκκρεμοτήτων

Και κάπου εδώ πρέπει να έχετε κλείσει το χώρο της δεξίωσης, το φωτογράφο και τη μουσική. Αυτό θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε περαιτέρω στη λίστα γάμου και να ασχοληθείτε με νέα ζητήματα οργάνωσης.

 • Δοκιμή τούρτας γάμου και μενού

Εφόσον έχετε κλείσει τον χώρο της δεξίωσης σειρά έχει η γευσιγνωσία. Καλή η διασκέδαση αλλά και το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο για τους καλεσμένους σας. Επιλέξτε, λοιπόν, ένα μενού με μερικές εναλλακτικές για να καλύψετε όλους τους καλεσμένους σας και τις προτιμήσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τη τούρτα γάμου αλλά και για τα γλυκά που τυχόν θα έχετε στο candybar.

 • Διαδικαστικά γάμου

Για να προχωρήσετε σε ένα γάμο χρειάζονται κάποια έγγραφα και διαδικαστικά. Αυτά είναι η αναγγελία γάμου, το παράβολο, τα πιστοποιητικά γέννησης σας, πιστοποιητικά αγαμίας και επικύρωση τους από την Αρχιεπισκοπή. Τέλος όλα αυτά πρέπει να τα προσκομίσεις στην εκκλησία που θα παντρευτείτε.

 • Νυφική ανθοδέσμη (για την νύφη)

Μην ξεχάσεις να επιλέξεις την ανάλογη νυφική ανθοδέσμη. Πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το νυφικό σου αλλά και με την υπόλοιπη διακόσμηση του γάμου.

 • Διαμονή καλεσμένων

Αν κάποιοι από τους καλεσμένους μένουν εκτός περιοχής καλό θα ήταν να ασχοληθείτε για το μέρος που θα μείνουν τις ημέρες του γάμου σας.

4 μήνες πριν το γάμο

 • Νυφικό μακιγιάζ και χτένισμα (για την νύφη)

Εφόσον έχεις σκεφτεί πως πάνω κάτω θέλεις να είναι το νυφικό σου αν δεν το έχεις επιλέξει ήδη, επίλεξε το νυφικό μακιγιάζ και το χτένισμα που θα έχεις. Θα χρειαστούν σίγουρα δυο πρόβες προτού επιλέξεις το τελειωτικό.

 • Κουστούμι γαμπρού

Μπορεί το νυφικό να τραβάει πάνω του όλη τη προσοχή αλλά ας δώσουμε και την προσοχή που αξίζει στην ένδυση του γαμπρού. Μπορεί να τα βρει λίγο σκούρα ως προς την επιλογή κουστουμιού και να χρειαστεί την βοήθεια σου!

 • Μεταφορά στην εκκλησία και στη δεξίωση

Σειρά στη λίστα έχει η μεταφορά της νύφης στην εκκλησία. Κλείστε εγκαίρως το μέσο που θα μεταφέρει την νύφη  και κανονίστε το στολισμό του. Μπορείτε πάντα να επιλέξεις μια εναλλακτική ιδέα για μεταφορά της νύφης στην εκκλησία!

3 μήνες πριν τον γάμο

 • Διανομή προσκλητήριων

Ήρθε η ώρα να μπείτε στον μαραθώνιο των προσκλητήριων. Κάντε από κοινού ένα ξεσκαρτάρισμα της λίστας των καλεσμένων σας και έπειτα ξεκινήστε να τα γράφετε. Μην αργήσετε να τα στείλετε για να κανονίσουν ανάλογα και οι καλεσμένοι σας το πρόγραμμα τους!

 • Νυφικά παπούτσια (για την νύφη)

Αφού έχεις βρει το νυφικό, το μακιγιάζ και το χτένισμα πρέπει να επιλέξεις και τα νυφικά παπούτσια που θα φορέσεις. Φρόντισε να είναι αρκετά άνετα για να μη δυσκολευτείς την ημέρα του γάμου!

 • Μπομπονιέρες

Αν δε θέλετε να αγοράσεις έτοιμες μπομπονιέρες γάμου, ψάξτε και πάρτε όλα τα απαραίτητα υλικά για μπομπονιέρες και φτιάξετε τις μόνοι σας. Υπάρχουν πολλές ιδέες για DIY μπομπονιέρες που θα ενθουσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς! Φτιάχνοντας τις μπομπονιέρες μόνοι σας μπορείς να έχεις ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα με πολύ πιο οικονομικό τρόπο. Αν μάλιστα έχεις και παρέα θα αποδειχθεί ιδιαίτερα διασκεδαστική διαδικασία!

2 μήνες πριν τον γάμο

 • Αναγγελία γάμου

Επιπλέον, δημοσιεύστε την αγγελία του γάμου σας σε μία τοπική εφημερίδα.

 • Δώρο κουμπάρου

Βρείτε τι θα άρεσε περισσότερο στον κουμπάρο για δώρο. Για δική σας διευκόλυνσή μπορείτε να τον ρωτήσεις και ευθέως τι πραγματικά χρειάζεται.

 • Οργάνωση bachelorette (για την νύφη)

Αυτό το κομμάτι είναι γυναικεία υπόθεση. Συζήτα με τη κουμπάρα και τις φίλες σου τι θα μπορούσατε να κάνετε για bachelorette πάρτι και τι αξεσουάρ bachelor θέλετε. Συνήθως η οργάνωση του bachelorette ανήκει στις υποχρεώσεις της κουμπάρας, ωστόσο καλό θα ήταν να συζητήσεις μαζί της προτού το οργανώσει, τι θα προτιμούσες για αυτήν την μέρα.

1 μήνα πριν τον γάμο

Έχοντας μπει στη τελική ευθεία και εφόσον έχουν μοιραστεί τα προσκλητήρια, προτρέψτε τους καλεσμένους σας να σας ενημερώσουν για το αν θα καταφέρουν να παρευρεθούν. Έτσι θα προσαρμόσετε ανάλογα και τον χώρο της δεξίωσης. Επαληθεύστε ότι όλα έχουν οργανωθεί όπως πρέπει, έχετε αποφασίσει νυφικό, μακιγιάζ, χτένισμα και ο γαμπρός έχει κατασταλάξει στο κουστούμι.

2 βδομάδες πριν τον γάμο

Πλέον έμεινε πολύ λίγος καιρός. Παραλάβετε το νυφικό και το κουστούμι του γαμπρού. Τσεκάρετε την λίστα της μουσικής, ενημερώσου για το αν όλες οι λεπτομέρειες βαίνουν καλώς και οργάνωσε το bachelorette πάρτι σου.

1 βδομάδα πριν το γάμο

Έχετε φτιάξει όλες τις λεπτομέρειες και τώρα στη λίστα οργάνωσης γάμου ανήκει η χαλάρωση και η περιποίηση. Κάνε κάποιο spa, μανικιούρ, πεντικιούρ και άλλες τέτοιες δραστηριότητες σχετικές με περιποίηση ομορφιάς. Μην αφήσεις για τελευταία στιγμή κούρεμα και βαφή μαλλιών. Σε περίπτωση που δεν σου αρέσει κάτι, θα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να το φτιάξεις!

Μια μέρα πριν το γάμο

Καλό θα ήταν να κάνετε από ένα χαλαρωτικό μπάνιο ώστε να ξεκουραστείτε. Επίσης, κοιμηθείτε καλά γιατί σας περιμένει μια όμορφη αλλά εξαντλητική μέρα.

Η μέρα του γάμου (για την νύφη)

Φάε μικρά και καλά γεύματα και αφέσου στα χέρια των ειδικών. Γίνε η νύφη που έχεις ονειρευτεί από παιδί και αντάλλαξε όρκους αιώνιας αγάπης με τον άντρα της ζωής σου.

Πάρτε βαθιές ανάσες και ζήστε τη κάθε στιγμή, να θυμάστε πως είναι η μέρα που θα σας συντροφεύει για όλη σας τη ζωή! Και αν κάτι πάει εκτός σχεδίου, μην το αφήσετε να σας χαλάσει αυτή τη μοναδική μέρα! Εξάλλου μια νέα ζωή ξεκινάει, η δική σας!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο:

info@thedanceclub.gr

Αφήστε μια απάντηση